OM

OM OSS

Vi är ett föräldrakooperativ


Det innebär att det är föräldrarna som är arbetsgivare och driver förskolan men vi har utbildad personal som arbetar med barnen.

Föräldrar sitter två år per barn i styrelsen eller har liknande uppgifter. Posterna i styrelsen är ordförande, personalansvarig, kassör, sekreterare, husansvarig, miljö/stipendieansvarig och rekrytering/presentansvarig. Utöver det har vi övriga uppdrag som fixaransvarig, ITansvarig, löneadministratör och valberedning.


Vi har en stabil personalgrupp med förskolelärare och barnskötare. När personalen blir sjuk har vi en vikariepool men vid de fall det inte finns någon tillgänglig i vikariepoolen, har vi en jourlista då en förälder får vara med i barngruppen en dag eller en del av en dag.


Vi har två avdelningar 

på förskolan. På första plan; LILLA GUBBEN, finns plats för åtta barn i åldrarna 1-3 år och på andra våningen; HERR NILSSON, finns plats för 13 barn i åldrarna 3-5 år.


En vanlig dag

äter vi frukost strax före åtta, har samling vid nio och är sedan ute fram till lunch. Efter lunch sover de yngre barnen och de äldre barnen har läsvila, avslappning eller rytmik. Efter två äter vi mellanmål och sedan går vi ut och leker på gården.


Mer skoj...

Varje fredag har vi gemensam sångsamling med båda avdelningarna och en gång i veckan går vi till skogen på MULLE-äventyr! På hösten har vi ett "AfterDagis" med korvgrillning för hela familjerna, Halloweendisco vid Halloween och Luciafirande vid jul. På våren åker vi till en bondgård tillsammans med föräldrar och frammåt sommaren är det både midsommarfirande och sommarkonsert. En gång per termin har vi en "Fixardag" då en förälder per familj deltar för att göra fint och rusta upp inne- och utemiljön.

Natur och Miljö!


Vi är medlemmar i Friluftsfrämjandet och våra pedagoger har gått MULLE-kurs!


Våra pedagoger gillar blommor och bär! Tillsammans med barnen odlar de både grönsaker, bär och blommor.


I vår trädgård finns äppleträd, plommonträd, hallonbuskar, björnbärsbuskar, vinbär, blåbär, rabarber...


Till sommarkonserten bjuds det på förskolans egengjorda rabarbersaft!


Vi arbetar för "en giftfri förskola".

Förskolechefen har ordet...


" Med barnet i centrum i vår unika miljö, sår vi frön för livet"


Montessoripedagogiken har en tydlig och ärlig tilltro till barnet och dess inneboende möjligheter.

Varje barn bär inom sig en strävan efter självständighet och en medfödd lust att lära allt om sin omvärld.

Montessoripedagogiken har denna kraft som utgångspunkt


Grundprinciper i Montessoripedagogiken

* respekt för barnet

* en förberedd miljö

* frihet och ansvar

* hjälp till självhjälp - självförtroende

* motorik, rörelsens utveckling

* helheten före detaljerna

Maria Montessori kallade detta att sätta barnet i centrum.


Villa villekullas grundläggande pedagogiska inriktning ska följa montessoripedagogikens riktlinjer med avsikten att barnen ska utvecklas till självständiga och harmoniska människor. Vi ska arbeta utifrån läroplanen för förskolan LPFÖ 18 och dess mål och riktlinjer.


"Världen börjar med barnet"

- Maria Montessori